Is mijn televisie geschikt voor HDTV?

Heeft u een nieuwe televisie gekocht of heeft u al een platte televisie staan en bent u benieuwd of deze geschikt is voor HDTV? De kans is groot dat u in HD kunt kijken op het moment dat u digitale televisie afneemt. Het HD signaal wordt alleen digitaal aangeboden, waardoor u een decoder of een smartcard in uw televisie nodig heeft.

 

LCD, LED of plasma

Het maakt niet uit of u een LCD, LED of plasma televisie heeft. Deze benamingen hebben betrekking op de manier waarop de beelden worden gepresenteerd. Op het moment dat u een LED televisie heeft staan zal deze waarschijnlijk platter zijn dan een LCD televisie, maar dit heeft geen invloed op de mogelijkheid tot het vertonen van HD beelden. Let er op of er op uw televisie sprake is van een van de HD logo’s. Er bestaat een verschil tussen HD-ready en FullHD. In de beide gevallen kunt u echter HD televisie kijken.

 

720p of 1080p, of 1080i?

Wanneer u meer gaat lezen over HD televisie, is de kans groot dat u termen als 720p, 1080p en 1080i tegenkomt. Dat heeft betrekking op het aantal beeldlijnen waarvan er gebruik gemaakt wordt. De Nederlandse omroepen maken op dit moment gebruik van 1080i, waarmee ze kiezen voor de ‘interlaced’ standaard. Dit is een iets mindere kwaliteit dan 1080p, waarbij de ‘p’ staat voor progressive scan. Dit houdt in dat het beeld iedere keer volledig ververst wordt, waardoor sportwedstrijden of andere snelle beelden op een heel mooie en vloeiende manier kunnen worden getoond. U kunt zowel met 720p, 1080p als 1080i naar HDTV kijken.

 

HDTV kastje

Houd er rekening mee dat u een speciale digitale decoder nodig heeft, op het moment dat u naar HDTV wilt kijken. Indien u al een wat ouder kastje heeft staan loopt u het risico dat deze daar niet geschikt voor is.

Veel moderne televisies hebben bovendien de beschikking over een speciale CAM-module met een HD tuner. Dat zorgt ervoor dat u geen kastje nodig heeft, maar dat u simpelweg gebruik kunt maken van een smartcard om HDTV te gaan kijken.

 

Welke zenders zijn er in HD?

Op dit moment hebben in principe alle Nederlandse zenders een HD kanaal, waardoor u zowel NPO 1, 2 en 3 als de commerciële zenders in HD kunt bekijken. U kunt daarbij denken aan RTL 4, 5, 7 en 8, maar ook aan Net5, Veronica en SBS6. Indien uw televisie geschikt is voor HD televisie en u de juiste decoder of smartcard in huis heeft kunt u veel van de beelden in HD bekijken. In een aantal gevallen zijn de beelden nog niet met HD-apparatuur opgenomen. In dat geval zal men de beelden ‘opschalen’, waardoor u toch naar uitstekende kwaliteit beelden kunt kijken.

 

HDTV opnemen

Heeft u een televisie die geschikt is voor HDTV en neemt u graag programma’s op? Dan is het een goed idee om een speciale HD-recorder aan te schaffen, bij voorkeur met een harde schijf. Kies deze harde schijf in ieder geval niet te klein, aangezien de HD programma’s relatief veel ruimte in zullen nemen. Met een harde schijf van minimaal 320GB kunt u over het algemeen goed uit de voeten. Er wordt ook wel gesproken van een Personal Video Recorder (PVR), waarmee u de mogelijkheid heeft om de HDTV beelden op te nemen en later terug te kijken.
we controleren nu alle providers
een ogenblik geduld alstublieft