Welke types internet aansluiting bestaan er?

U kunt in Nederland een internetabonnement afsluiten bij een groot aantal verschillende providers. Zij maken echter niet allemaal gebruik van dezelfde technieken en netwerken, waardoor het verstandig is om deze goed met elkaar te vergelijken. Wilt u gebruik maken van ADSL of VDSL, gaat uw voorkeur uit naar internet via de kabel of is het wellicht glasvezel waar u wat voor voelt?

 

ADSL en VDSL

ADSL vormt het meest traditionele netwerk om een internetabonnement aan te bieden. Dit is goed geschikt voor de gemiddelde gebruiker. U kunt rekenen op een snelheid van (in theorie) maximaal 24 Mbit/s. Dit betekent dat u kunt downloaden met een maximale snelheid van 3MB/s. In de praktijk zal er op basis van uw afstand tot de centrale sprake zijn van wat verlies, waardoor de snelheid lager uitpakt. U kunt daarnaast gebruik maken van VDSL, dat met snelheden tot 50 Mbit/s al meer dan 2x zo snel is. Deze snelheid komt goed van pas wanneer u online spellen wilt spelen of u regelmatig bestanden wilt kunnen downloaden. Zowel bij ADSL als VDSL ligt de uploadsnelheid ongeveer 10x lager dan de downloadsnelheid.

 

Internet via de kabel

Ook bij een internetabonnement via de kabel ligt de uploadsnelheid stukken lager dan de downloadsnelheid. U kunt op basis van een kabel internetabonnement downloaden tot een maximale snelheid van 120 Mbit/s, die binnenkort bovendien verder zal worden opgehoogd tot 400 Mbit/s. Wat dat betreft is er aan snelheid geen gebrek, ook niet op het moment dat u met meerdere personen in een huishouden gebruik wil maken van het internetabonnement bij uw provider.
 

Internet via glasvezel

De toekomst lijkt echter vooral te liggen bij het internetabonnement via glasvezel. Dankzij de meest moderne techniek zijn er in theorie snelheden mogelijk tot 10 Gbit/s (10.000 Mbit/s). Bovendien verloopt het up- en downloaden even snel, waardoor het een stuk gemakkelijker is om grote bestanden met elkaar uit te wisselen. Ook kunt u uitstekend gebruik maken van diensten als beeldbellen, of camerabeveiliging op uw televisie. Met glasvezelinternet bestaan er dankzij de hoge snelheden haast geen beperkingen meer. Houd er rekening mee dat een internetabonnement via glasvezel in de meeste gevallen (een stuk) duurder is dan de alternatieven via de kabel of ADSL/VDSL.
we controleren nu alle providers
een ogenblik geduld alstublieft