De ontwikkelingen van de digitale infrastructuur

Volgens de Eurocommisaris, Günther Oettinger, moet Europe 700 miljard euro investeren om de digitale infrastructuur te ontwikkelen. De Eurocommisaris zegt dat dit noodzakelijk is om niet achter te raken op China en de Verenigde Staten. Oettinger wilt dat dit geld voornamelijk wordt gestoken in de ontwikkeling van 5G-netwerken en een Europees glasvezelnetwerk. Volgens de Eurocommisaris zal Europa achterlopen vanwege “belangrijke technologische toepassingen [die] in onze industrie dan niet mogelijk zijn”.  Oettinger hoopt binnen twee jaar een uniforme standaard te bereiken, in Europa, op dit gebied en een balans te vinden tussen databescherming en het recht om data te gebruiken. “Standaard voor bijvoorbeeld het verbinden van voertuigen moeten in Europa gelijk zijn. Zij zouden sterk genoeg moeten zijn om onderdeel uit te maken van de globale normen en standaarden,” aldus Oettinger.

 

De ontwikkelingen van glasvezel in Nederland

In Friesland zijn ze van plan om in het voorjaar van 2017 te beginnen met het aanleggen van de nieuwe glasvezel. Dit draait om bijna 25.000 nieuwe potentiële aansluitingen in de buitengebieden van alle gemeentes in Friesland. “Wij zien snel internet als een basisvoorziening voor de gehele [gemeenschap]”, vertelt gedeputeerde Sietske Poepjes. “Op deze manier investeren wij marktconform in de zogenaamde witte gebieden van Fryslân. Zo kan Kabelnoord binnen drie jaar 95 procent van alle witte adressen in Fryslân van snel internet voorzien. Het is hoog tijd dat iedereen in Fryslân gebruik kan maken van de infrastructuur van de 21e eeuw.”

 

Na zorgvuldig onderzoek werd geconstateerd dat een samenwerking met het bedrijf Kabelnoord de optie was. In Noord-oost Friesland heeft het bedrijf al 16.000 percelen aangesloten op glasvezel en in dat gebied krijgen alle percelen nu beschikking over glasvezel. De provincie Friesland koopt aandelen in Kabelnoord dus worden de betrokken gemeentes en de provincie zelf ook mede-eigenaars van Kabelnoord. Er wordt verwacht dat eind 2019 95% van de witte gebieden over snel internet beschikken in Friesland.

 

In het Noord-Hollandse stadje Schagen werd er onlangs een brief gestuurd naar de bewoners omtrent het aanleggen van glasvezel. De brief was een vooraankondiging voor de informatie-avonden, die in September worden gehouden, om meer uit te leggen over glasvezel en de voordelen daarvan in Schagen. Als 40% van de inwoners er mee instemmen dan wordt er ook in Schagen glasvezel aangelegd. Na de zomervakantie begint de campagne van de gemeente en E-fiber (een glasvezel bedrijf) voor het aanleggen van glasvezel.

 

Alhoewel er dus meerdere plannen in werking zijn om het glasvezel netwerk in Nederland uit te breiden, staat het op sommige plekken nog even stil. Maastricht krijgt bijvoorbeeld geen stratendekkend glasvezelnetwerk. Sinds 2012 waren de gemeente en het dochterbedrijf van KPN, Reggefiber, in overleg over het aanleggen van glasvezel in de hele stad. Het bedrijf was voorlopig alleen van plan om glasvezel in nieuwbouwwijken aan te leggen. Het opwaarderen van de bestaande netwerken zou dan eventueel plaatsvinden in de toekomst. Dit beëindigde het overleg tussen de gemeente en het bedrijf, met het besluit dat de gemeente geen actieve rol meer zal spelen als het op FTTH (Fiber To The Home) aankomt binnen de stad.

Plaats een reactie