Glasvezel ontwikkelingen in Nederland

Een groot aantal gemeenten in Nederland is reeds aangesloten op het glasvezelnetwerk en daar komen er nog iedere maand enkelen bij. Met name bedrijven maken al veelvuldig gebruik van internet via glasvezel, maar ook steeds meer particulieren kiezen voor het razendsnelle internet dat vooral hogere uploadsnelheden mogelijk maakt. Zutphen hakte onlangs de knoop door en gaat werken aan een aansluiting in enkele van de wijken, in Ulft en Terborg kunnen bedrijven rekenen op een aansluiting en in Dalfsen en Nieuwleusen gaan verschillende partijen samenwerken om de introductie te versnellen.

 

Zutphen krijgt aansluiting op glasvezelnetwerk

Omliggende plaatsen zoals Vorden, Eefde en Brummen maakten er al langer gebruik van, maar men gaat nu ook van start met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Zutphen. Het gaat in eerste instantie om aanleg van een netwerk in Warnsveld en de wijk Leesten. Indien er voldoende belangstelling bestaat zal de gemeente zich daarnaast ook gaan richten op de overige wijken. De woningen in het buitengebied en de bedrijventerreinen maken voorlopig nog geen onderdeel uit van de plannen. Zij zullen wat dat betreft nog even geduld moeten hebben om gebruik te kunnen maken van razendsnel internet.

 

Bedrijven in Ulft en Terborg blij met aansluiting op glasvezelnetwerk

In Ulft er Terborg is men begonnen met graafwerkzaamheden, waarmee de laatste fase van het IBOIJFiber glasvezelproject eindelijk van start heeft kunnen gaan. Vanaf 1 januari 2015 zullen De Rieze, de IJsselweide, Akkermansweide Gaanderen en het stationsgebied Terborg gebruik kunnen maken van een glasvezelverbinding. Het bedrijventerrein Akkermansweide Terborg zal vervolgens in 2015 volgen, om parallel te lopen aan de geplande revitalisering van het gebied door de gemeente.

De ondernemers startten in januari van 2014 met de coöperatie, om toe te werken naar een glasvezelverbinding voor de verschillende terreinen. Zij hebben hier hard aan gewerkt en een groot aantal hobbels weten te nemen, om nu uiteindelijk voor een hoogwaardige aansluiting te kunnen zorgen. Met name het open en transparante karakter van het project zorgde ervoor dat veel ondernemers graag instapten, om nu mee te kunnen profiteren van dit unieke initiatief in de Achterhoek. De bedrijven creëerden automatisch voldoende draagvlak, waardoor het inderdaad mogelijk bleek om te werken aan een aansluiting op het glasvezelnetwerk.

 

Partijen gaan samenwerken aan ontwikkeling glasvezel in Dalfsen en Nieuwleusen

In de gemeente Dalfsen gaan Nieuwleusen Synergie en Stichting Breedband Internet Buitengebied gemeente Dalfsen samenwerken, om de aansluiting op het glasvezelnetwerk sneller te kunnen realiseren. Zij komen dankzij de samenwerking bovendien in aanmerking voor een provinciale subsidie, waardoor het beter mogelijk is om de kosten te dragen. Het is Reggefiber dat de glasvezelverbinding tot in de woning al realiseren, in Dalfsen en Lemelerveld. In Nieuwleusen, kleinere kernen en op de industrieterreinen gebeurt dit voorlopig niet, aangezien de woningen en panden daar nog te ver uit elkaar liggen om dit rendabel te kunnen maken. De samenwerkende partijen zorgen er met de samenwerking voor dat ze sneller kunnen werken, waardoor binnen korte tijd een groot aantal inwoners en bedrijven in dit gebied razendsnel toegang zal hebben tot het internet.

 

 

Plaats een reactie