Glasvezel ontwikkelingen in Nijverdal, Venray, de Achterhoek en Brabant

In Brabant hebben zo’n 45.000 adressen nog geen beschikking over glasvezel of zelfs een coax-aansluiting. Bovendien liggen er nog geen concrete plannen om voor de aanleg hiervan te gaan zorgen. Twee Brabantse ondernemers voeren strijd om een pot met 45 miljoen aan subsidie, zowel Mabib uit Lithoijen als KempenGlas uit Biest-Houtakker proberen glasvezel te gaan realiseren in de polder. Indien ze dat lukt krijgen de huishoudens de beschikking over een snellere internetverbinding. Op basis van de subsidie is er zo’n €1.000 per huishouden beschikbaar, terwijl de kosten zo’n €3.000 per adres betalen. Leden of abonnees zullen via hun maandbedrag een belangrijke maandelijkse bijdrage moeten leveren.

 

Glasvezel haalbaar in Venray

In Venray heeft men de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de aanleg van glasvezel. Hieruit blijkt dat de aanleg in heel de gemeente haalbaar is, men zal er in 2016 waarschijnlijk mee van start gaan. Zowel de bebouwde kom als het buitengebied lijken positief, waardoor het glasvezel kan gaan bijdragen aan de leefbaarheid en de communicatiemogelijkheden voor bedrijven in het gebied. Het onderzoeken van de haalbaarheid viel niet mee, maar inmiddels is 20% van de huishoudens en bedrijven klant geworden bij GlaswebVenray. Dat is minder dan de doelstelling vooraf, maar voldoende om toch van start te gaan met de aanleg van een glasvezelnetwerk.

 

Cogas aan de slag met glasvezel in Nijverdal

In Nijverdal is men al een stap verder, Cogas zal daar van start gaan met de aanleg van glasvezel op bedrijventerrein ‘t Lochter. Tussenpersonen zoals NDIX, CBizz en WeServe gaan ondernemers benaderen met de vraag of zij diensten via glas af willen nemen, zodra het netwerk in het gebied beschikbaar is. Er komt in ieder geval een hoofdglasleiding onder de wegen op het terrein, waarmee het mogelijk wordt om 200 bedrijven aan te sluiten.

 

Achterhoek moet nog even wachten op glasvezel

In de achterhoek dient men aan de andere kant juist langer te wachten op de aanleg van glasvezel, de bewoners in het buitengebied zullen nog minimaal een jaar geduld moeten hebben. Het gaat onder andere om de bewoners van Lochem, Bronckhorst en Berkelland, die momenteel nog geen beschikking hebben over een snelle internetverbinding. Europese wetgeving leek mogelijkheden te bieden voor een subsidie te zorgen, maar er blijkt nu sprake van specifieke voorwaarden. Het zal daarom ongeveer een jaar langer duren voordat de verbinding beschikbaar is.

 

 

Plaats een reactie