Vertraging in aanleg glasvezelnetwerk kan stagnatie economische groei betekenen

Het nieuwe kabinet moet vaart gaan zetten achter de grootschalige aanleg van glasvezelnetwerken. Op den duur kan de trage aanleg van deze netwerken in belangrijke economische gebieden er zelfs voor zorgen dat de economische groei stagneert. We lopen onnodig achter, zeggen vier brancheverenigingen.

 

Glasvezelnetwerken zijn de toekomst. Hoewel de aanleg van glasvezelnetwerken duur zijn vanwege de graafwerkzaamheden die daarbij komen kijken, zorgt de ongeëvenaarde snelheid die de netwerken hun klanten bieden ervoor dat, met name in een economie waar haast alles digitaal gaat, deze glasvezels van onschatbare waarde gaan worden en zelfs een factor kunnen gaan spelen als het gaat om economische groei. Het feit dat Nederland, wereldwijd een van de best verbonden landen, zo achterloopt met de aanleg van glasvezelnetwerken, met name voor huishoudens, is reden voor diverse organisaties om een brandbrief te schrijven over de verstrekkende gevolgen die het trage overheidsbeleid kan hebben.

 

Het feit dat de aanleg van deze glasvezelnetwerken zo duur en administratief tijdrovend is, heeft ervoor gezorgd dat Nederland op Europees niveau achterloopt. Bestaande koperdraadnetwerken worden eerder opgewaardeerd dan dat er nieuwe netwerken worden aangelegd. De cijfers spreken voor zich: in de eerste zes maanden van 2017 werden er maar 50.000 nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd. Volgens een rapport van glasvezelaanbieder EuroFiber met Juniper Networks en de vier brancheverenigingen Dutch Data Center Association, Dutch Hosting Provider Association, ISPconnect en de Fiber Carrier Association, raken met name huishoudens daardoor buitengesloten van potentiële aansluiting op glasvezelnetwerken.

 

Slechts 35 procent van de Nederlanders is nu op glasvezel aangesloten, terwijl de brancheverenigingen zeggen dat dat aantal wel 98 procent zou moeten zijn. Uit cijfers blijkt dat met name de grote steden erg achterlopen: zo is Rotterdam slechts voor 3 procent glasvezelklaar. De hoofdstad Amsterdam doet het met 17 procent iets beter. Aantekening bij die cijfers is wel dat de percentages opgaan voor huishoudens, aangezien meer dan 90 procent van het bedrijfsleven in Nederland binnen een straal van één kilometer toegang heeft tot een glasvezelnetwerk.

 

Hoewel Nederland een van de best verbonden landen is ter wereld op het gebied van internettoegankelijkheid- en snelheid, kan de huidige achterstand ervoor zorgen dat in de toekomst mobiele- en internetnetwerken nieuwe innovaties niet aankunnen, wat weer zijn weerslag kan hebben op de economische groei. Om ervoor te zorgen dat Nederland op het gebied van glasvezelnetwerken niet te ver achter loopt, schrijven de vier brancheverenigingen naar aanleiding van hun onderzoek dat de overheid meer moet doen om de aanleg van glasvezelnetwerken te faciliteren.

 

Om een glasvezelnetwerk aan te leggen moeten er op gemeentelijk niveau tijdrovende procedures doorlopen worden om de juiste papieren voor de graafwerkzaamheden te bemachtigen. Procedures waar veel papierwerk aan te pas komt en waar ook nog eens geen eenduidige afspraken voor bestaan. Lokale overheden zouden daarom met standaardprocedures moeten komen, het liefst gedigitaliseerd. Afspraken tussen de brancheverenigingen en de gemeenten zouden een grootschaligere aanleg van glasvezelnetwerken moeten bespoedigen, waardoor in de toekomst heel Nederland nog sneller toegang tot internet heeft, en zijn economische positie in de wereld behoudt.

Plaats een reactie